Angkor Thom


Angkor Thom

Angkor Thom ligger vid Siem Reap River, en avgrening av Tonle Sap, bara cirka 500 meter från floden. Angkor Thom grundades av Angkors största kung, Jayavarman VII som regerade 1181-1219. Området byggdes som en nästan perfekt kvadrat och omringades av en åtta kilometer hög mur. Denna mur var hela 12 kilometer lång och skyddade området tillsammans med en hundra meter bred vallgrav som nu är uttorkad. Det sägs att denna vallgrav under storhetstiden även var hem för ett antal fruktade krokodiler. En stor port är placerad exakt i mitten av väggen på alla fyra sidorna. Från dessa breder en bro ut sig över vallgraven och över på andra sidan från den kungliga staden. Under 1000-1100 talet låg det kungliga palatset inne på Angkor Thom området. Detta tros dock varit byggt i trä och därför står det inte kvar idag.

Ingång till Angkor Thom

Angkor Thom består av många sten tempel och andra byggnader som är värda att skåda. Staden har fem huvudingångar, de fyra som ligger i mitten på varje sida, samt extra ingång på den östra sidan. Ingångarna är 20 meter högar och rikligt dekorerade med kungens favorit motiv, de fyra ansiktena av Avalokiteshvara. Alla broarna som leder in i templet kantras av 54 stycken statyer av gudar på vänster sidan och 54 stycken statyer av demoner på höger sidan. Den bäst bevarade bron är den södra vilket även gör den till den mest populära. Att den är så populär handlar inte bara om att den är bäst bevarad utan den leder även direkt till Angkor Wat. Det kan vara kul att även se den östra ingången om man är lite av en filmfanatiker. Denna är nämligen med i en scen i filmen Tomb Raider med Angelina Jolie.

  • Bayontemplet

  • På Bayontemplet i Angkor Thom, som betyder den stora staden, skildras angkors senare historia i reliefer. Templet är från början av 1200-talet och dessa reliefer berättar att khmersoldaterna var än mer tappra än de var under tiden då Angkor Wat byggdes. Angkor Thom var den sista huvudstaden i det Khmeriska riket. Området täcker en yta på nio kvadratkilometer inom vilket det finns flertalet tempel från olika tidsepoker. I mitten finns Jayavarman VII:s favorit (state) tempel, Bayon, med de andra templen samlade strax norr härom. Varje tempeltorn domineras av fyra jättelika ansikten uthuggna i byggnadsstenarna. Mytologin säger att detta är guden Lokevaras milda och barmhärtiga ansikte som blickar ut i de fyra väderstrecken, men samtidigt sägs ansiktena föreställa kung Jayavarman VII som bevakar sina undersåtar.

  • Bayon i Angkor Thom

  •  

    Mangalartha

    Mangalartha är det tempel som man tror byggdes senast i området Angkor Thom vilket var färdigt 1295. Därefter fortsatte man att ändra templens struktur från tid till tid men alla byggnader som byggdes därefter restes i material, såsom trä, som idag har fallit i spillror och inte finns kvar. Staden var huvudstad och hemvist för kungen fram till någon gång runt 1609 då staden övergavs.