Angkor Wat


Angkor Wat

Det finns hur mycket som helst att se och man kan promenera runt i veckor i denna tempelruin som snart är 900 år gammal. Ett dagspass till templet kostar 20 US dollar, ett tredagarspass kostar 40 US dollar och du får en hel vecka för 60 US dollar. Du köper inträdesbiljetten vid huvudingången och den gäller till alla de tempel som ligger inom "Angkor Archeological Park". Ett par dagar i Angkor är att rekommendera. Är man i sydostasien kan man bara inte missa detta tempel som är en av världens största sevärdheter. Området har öppet mellan kl 05.00 på morgonen och klockan 18.00 på kvällen. Kom gärna tidigt på morgonen för att undvika den värsta trängseln och intensiva värmen som ligger på mitt på dagen. Tänk på att värmen och solen är starkare än hemma så se till att ta med dig solkräm (Köp solkräm här) .

Entre Angkor Wat

Under storhetstiden var Angkor en av världens största stad med drygt en miljon invånare. Angkor som rike, stäckte sig under den här tiden ut sig över dagens grannländer Thailand, Burma, Vietnam, Laos och Malaysia. Stadens historia kan man studera genom de reliefer som finns uthuggna i sten och löper kring hela Angkor Wats grundmur. Dessa var ursprungligen målade i guld och rött och täcker en yta på 1300 kvadratmeter. Ett imponerade konstverk som är värt att skåda.

En bred vattengrav går runt hela monumentet, vilken har en sammanlagd längd på imponerande fem och en halv kilometer. Man kan bara korsa vattengraven vid två ställen, i öst genom att gå över en enkel jordbank, och i väst genom att gå över en 200 meter lång och 12 meter bred bro gjord i sandsten.
Flygbild Angkor

Templet byggdes mellan åren 1113 och 1150 som begravningsplats åt kung Suryavarman II, som betraktade sig som inkarnationen av den hinduiske guden Vishnu. Under "mitt" perioden under 1500-talet var templet känt som Preah Pisnulok och blev under den här perioden en plats för buddistiska pilgrimar. Till templet kom inte bara Khmer utan folk från hela sydöstra asien kom till detta område. Angkor Wat, formar en rektangel, om cirka 1500 x 1300 meter. Angkor Wat är beläget i det sydöstra hörnet av den historiska staden Yashodhara som byggdes av Yashovarman I .

 

  • Ta Reach

    Kuk Ta Reach, the "sanctuary of the Royal Ancestor" är det traditionella namnet of en serie av passager i denna pelargång som leder in i det inre Angkor Wat. Av alla gudomligheter och andar som har dyrkats här så är Ta Reach den absolut viktigaste. Han är förkroppsligad i en kolossal fyrarmad staty som dyrkas i salen söder om huvudentrén och Ta Reach's skyddande krafter är kända över hela Angkor regionen. Statyn har i perioder restaurerats med hjälp av cement och för inte så länge sedan satte man även tillbaka statyns originalhuvud som under lång tid förvarats på National Museet i Kambodja.

  • Bas-Relief Galleries

    Väggmålningar täcker innerväggarna i denna enorma galleria. Delar i denna zon representerar de legendariska och historiska händelser som förknippades med en andlig upplysning av de troende. Man tror att huvuddelen av målningarna gjordes under eller precis efter tiden då kung Suryavarman II regerade i området. Vissa väggar lämnade dock tomma under den här perioden för att målas långt senare under 15-talet. Man kan se vilka målningar som gjorts under denna senare period på dess överlägsna kvalitet i både konceptualisering och utförande. Några av de verk som finns representerade från den här tiden är: Slaget om Kurukshetra, himlen och helvete samt Vishnus seger över Asura demonerna.

  • Angkor Wat Slaget om Kurukshetra