Angkor Wat


Större tempel


Ta Prohm

Ta Prohm är möjligen det fräckaste av templen i hela Angkor. Olikt många av de övriga templen i Angkor så har detta blivit lämnat åt naturen. Man kan därför skåda ett otroligt möte mellan natur och människotillverkad konst. I detta tempel filmades även filmen om Laura Craft och atmosfären gör att många får känslan av att nästan vara med i en film likt Indiana Jones.

Ta Prohm tempel

Ta Prohm var ursprungligen känt som Rajavihara och började byggas 1186. Templet var ett buddhist tempel som dedikerats till Kung Jayavarman VII:s mamma. En udda inskription vid Ta Prohm berättar om statistik kring tempelarbetarna som får en att stanna till. Inskriptionen berättar att nära 80,000 personer arbetade med templet varav 2700 var ledare av något slag och 615 stycken dansare. Ta Prohm är i väldigt dåligt skick men du kan fortfarande utforska flertalet torn, innergårdar och smala korridorer samt hitta gömda delar av sten reliefer som ligger sönderslagna mellan välta stenblock. Där finns över 39 torn som knyter samman med ett antal olika salar. Besökare är dock inte längre tillåtna att klättra runt i dessa salar på grund av den skadegörelse och det slitage som kan inträffa om man inte är mycket försiktig. De flesta besökare går in i templet genom den västra ingången och har man en personlig chaufför kan man komma överens om att bli upphämtad på den östra sidan.

Ta Prohm - Angkor


Preah Poan

Namnet betyder "tusen Buddhas" och härstammar från mellanperioden när Angkor Wats prestige spred sig över det buddistiska Asien. Över tiden har de troende rest ett stort antal Buddhafigurer på den här platsen, vilka tillverkade av antingen sten, trä eller metall. Här hittar man även en majoritet av de 41 inskriptioner från mellanperioden som funnits i området. De flesta är i Khmer men ibland ingår även fraser i Pali som gjorts något senare.

Många av dessa inskiptioner tillkännager pilgrimers rena tro av den buddistiska religionen. Inskriptionerna har spelat en stor roll i förståendet av den ideologiska Theravada Buddismen när den blev den enda och den officiella religionen i Kambodja. Man har här även hittat inskriptioner på burmesiska och japanska, vilket ytterligare visar vilken enorm krosskulturell verksamhet som utövas i detta tempelområde.

  • Bayon

  • Bayon temple är ett buddist tempel som står exakt i mitten av området Angkor Thom och representerar mötet mellan himmeln och jorden. Du hittar detta tempel precis norr om det mer kända templet Angkor Wat. Bayon byggdes cirka 1190 av kung Jayavarman VII. Templet är mest känt för sina stora stenansikten som tittar ut i alla fyra väderstrecken. Det mystiska leendet som dessa stenansikten har sägs av vissa vara västvärldens motsvarigehet till Mona Lisa. Totalt är där 51 mindre torn i Bayon området, alla med fyra egna ansikten.
    Bayon i Angkor

  • Baphuon

  • Norr om Bayon tempel ligger Baphuon, ett tempel från 1066, som de just nu håller på att sätta ihop igen på ett sätt som skall få besökare att förstå hur den ursprungliga tempelkonstruktionen kan ha sett ut. På platsen där man tror att det kungliga palatset tidigare legat finns idag Phimeanakas Temlet. Detta är relativt sönderfallet men det har en intressant struktur och man kan klättra på det för att få en bra vy över Baphuon Templet.

  • Bakan

    Detta heliga tempel var från början öppet i alla fyra väderstrecken och rymde antagligen en staty av Vishnu. Templets ingångar stängdes igen helt under tiden då de buddistiska pilgrimerna tog över templet. Först 1908 öppnade arkeologerna templets södra ingång.